SMV Group - Bože, stvarno se događa!

01. jun 2009.

 
 

Stanley Clarke, Marcus Miller i Victor Wooten. Zajedno, na jednom mestu, jedan do drugog. Pa ko je tu glavni? Nema glavne uloge. Tri čarobnjaka voze svoju priču zajedno. I to uživo. Na turneji nazvanoj The Thunder Tour.

Kada je u Oktobru 2007. Stanley Clarke dobio nagradu za životno delo od strane časopisa Bass Player, niko nije ni očekivao da će se tim povodom organizovati jam session gde će paralelno sa Stenlijem svirati i Marcus Miller i Victor Wooten.

 

Piše: Zoran Ingilizov

 
 

Po pisanju recenzija i snimaka koji se mogu naći na webu, logično je objašnjenje zašto se posle tog trenutka rodila ideja za turneju koja se zove The Thunder Tour. Beograd će ove godine biti deo ove turneje i to 9 jula u Sava centru. Možda ću biti pristrasan ili subjektivan ali mislim da je ovaj koncert definitivno muzički događaj godine u Srbiji ako uzmemo u obzir da se ne radi o bendu koji radi već dugi niz godina, ni nekakav revival iz praistorijskih dana. Trio “monstruma” je čak prošle godine izdao i studijski album pod imenom Thunder. Električni bas, električni bas, električni bas, bubnjevi i klavijature. Bože, stvarno se događa! 

Prva stvar koju treba uraditi ukoliko počnete sa preslušavanjem albuma Thunder, je da dobro proverite audio performanse vaše hi-fi opreme kod kuće i molite se svim svecima da će vam basovi biti u istom stanju kao i pre. Naravno da neće biti isti! Mogu samo svirati bolje nego pre, jer je ovo album i produkcija namenjen samo njima, njihovo pročišćavanje. Očekivanja od ovog albuma bi možda bila da ćete slušati samo čisto natsviravanje i preklapanje niskih frekvencija tako da ne prepoznajete šta je šta i ko svira. Rezultat je sasvim suprotan. Imate klasične bas rifove a ostala dva basa samo nadopunjuju prostor čudesnim harmonijama. Ima tu i električnog i akustičnog basa. Naći ćete preradu legendarne Markusove kompozicije “Tutu” sa istoimenog albuma Majlsa Dejvisa (1986) kao i jedan odličan medley Stenlijevih “Lopsy Lu” i “Silly Putty”. Zvuče potpuno drugačije i veoma sveže. Pravi haute-couture za sve obožavatelje ova tri muzičara koji su promenili svet i razmišljanja u vezi mogućnosti električnog basa kao instrumenta.

Stenlija Klarka gledao sam dva puta u Beogradu, pre par godina sa svojim trijom i prošle godine povodom reunion sa Return to Forever. Najesen će gostovati i u Skoplju sa Return to Forever ali samo kao trio (bez Al Di Meole).
Ovaj koncert nažalost neću moći da vidim zbog godišnjih odmora, ali mogu samo poručiti svim srećnicima koji će se naći u Sava centru 9 jula:

Udahnite duboko, ne bojte se i verujte svojim očima u ono što ćete videti!

Stvarno se događa!

 

 

 

 

 

 
 

iz mog ugla

Amy Winehouse:
Jahačica Na Oštric

Bojan Mušćet
25. 04. 2009.

Eric Clapton
Iz Mog Ugla

Bojan Mušćet
25. 04. 2009.

Ken Stringfellow
Iz Mog Ugla

Slobodan Vlaketić
25. 04. 2009.

Mirov Blog
Ključni Dan

Miro Tešević
25. 04. 2009.

Odabrana Kronologija
Riječkog Novog Vala

Bojan Mušćet
25. 04. 2009.

Ploča Se Ponovo Okreće
Vinili

Bojan Mušćet
25. 04. 2009.

 

koncerti

Fit
Subota 25. Aprial 2009.
Dom Omladine (Long Play)

Recenzija koncerta grupe Fit i intervju sa Mirom Teševićem i članovima benda

FIT su bili i ostali jedan od riječkih najuspešnijih bendova tog vremena, a njihovi hitovi “Mačka”, ”Zaboravit ću sve” i obrada pesme grupe Blondie “Zvoni telefon” ostali su kao himne jedne generacije

Razgovarao i razgovor zabeležio:
Slobodan Vlaketić

Neumorno fotografisao:
Nebojša Mićković