Josipa Lisac
28. Oktobar 2009.
Sava Centar
Organizator: “Line up”

29. oktobar 2009.

 
 
 
  Beograd je sa velikim iščekivanjem dočekao novi solistički koncert legende jugoslovenske muzike, Josipe Lisac. "Sava centar" je bio prepun njenih poklonika, ljubitelja muzike, kao i prijatelja. Slučajnih prolaznika nije bilo!

Već na samom ulasku u hol dvorane videlo se da ništa nije prepušteno slučaju, pa se za velikim pultom u središnjem delu moglo kupiti 3 CD-a i jedan DVD Josipe Lisac. Prava ekskluziva je bio novi album  Živim po svome sa autogramom same autorke. Tu su još bili i Live Collection i The Best of kao i DVD izdanje koncerta za Karla Metikoša, koji se inače održava svake godine u Zagrebu.
Beogradska publika je potpuno ispunila Veliku dvoranu „Sava Centra“, iako po običaju nije bila baš najagilnija u ulasku u salu, tako da je koncert kasnio nekih 15 minuta.

Sasvim obično, bez prevelike pompe na scenu je izašla Josipa sa svojim saradnikom Gojkom Tomljenovićem na klavijaturama i izvela, ni manje ni više „Ave Marija“, nadahnuto i posebno kako samo ona to zna.
Publika nije ni došla do daha kada smo zapazili novo scensko izdanje Josipe Lisac. U tamno sivom pripijenom kompletu sa mini suknjom, crnim čarapama, crvenom kapom na glavi, crvenim rukavicama i crvenim cipelama vrtoglavo visokih štikli, Josipa je izgledala kao da je upravo došla sa venecijanskog karnevala. Tome su doprinele i naglašeni „buf“ rukavi i dodaci na haljini koji kao da su izašli iz perioda Marije Terezije!
   
Dok se publika privikavala na njen novi imidž Josipa je najavila svoj prateći bend: Gojko Tomljenović-klavijature, Josip Grah-truba i harmonika, Borna Šercer-bubnjevi, stari saradnik Davor Čimnigoj-bas gitara i Elvis Penava-gitara. Od Elvisa Stanića, dugogodišnjeg saradnika, kompozitora i aranžera ni traga ni glasa!
Josipa kreće sa hitovima kao što su „Boginja“,“O jednoj mladosti“ (favorit beogradske publike) i „Dok razmišljam o nama“. Zvuk je savršen, osvetljenje takođe, bend je u punom zamahu, a Josipa prosipa svo blago svoga glasa po prepunoj dvorani Sava centra.
Slušamo veoma poučne priče o novim vremenima koja su došla u životu i u muzici oko nas, gde Josipa spominje da je oblepila čitav Zagreb plakatima za svoj koncert i novu ploču, da bi je onda pitali šta ima novog i šta radi, a da neki novi momci i devojke dolaze na koncerte koji su najavljeni na papiriću oblepljenim selotejpom (turbo sadržine!).
Dolazi i trenutak da čujemo pesme sa novog albuma.



Josipa
spominje neizmernu pomoć i saradnju Elvisa Stanića, kao i to da se album radio dve godine. Konačno kreće i prvi veliki hit sa nove ploče Živim po mome, pesma „1000 razloga“, koja pokreće i onaj deo publike koji ne zna novi materijal, dok već sledeća numera „Još se zvijezde sjaje“ (autor Meri Cetinić) ima i simpatičnu priču o nastanku pesme u Amsterdamu. Posle "Pjesme za tebe" koja predstavlja tour de force pratećeg benda, Josipa izvodi obradu međimurske pesme „Zvira Voda“. To je jedan od 3 songa koje je ona izvodila u pozorišnoj predstavi Radeta Šerbedžije i Lenke Udovički. Josipa se šali sa sobom kako je uz svu pažnju koju posvećuje svom glasu, dobila savet da dobra rakija čuda čini, izvinjava se publici na štiklama i upozorava da ako padne to neće biti veliko čudo, govori da njena haljina ima materijala za tri druge i proziva drage ljude iz publike. Neki od njih (kao npr. Bisera Veletanlić) dobijaju ovacije od publike.



Koncert se „zakuvava“ sa pesmama „Kraljica divljine“, i “ Gdje Dunav ljubi nebo“ (još jedan favorit Beograđana!), kao i sa „Živim po svome“ i „Naivni“ (obe sa novog albuma).
Posle predivnog  traktata o ljubavi, podsećanja na Karla Metikoša, čitanja stihova pesnika Romane Brolih i Mike Antića, Josipa najavljuje gosta a to je bubnjar Garo Tavitjan, slikar i član grupe Leb i Sol. Garo predaje svoju sliku Josipi na dar, a onda kreće u jednu solo tačku na bubnjevima, gde mu se pridružuje i Borna Šercer, bubnjar Josipinog benda. Sva ta energija predstavlja uvod u izuzetno dinamičnu „Ja Bolujem“ svu u makedonskim ritmovima, gde svi instrumentalisti prosto briljiraju . Nastavljaju sa „Život je samo most“, a onda kreću sa izuzetnim trilingom, pesmama „Hir,hir,hir“, “Danas sam luda“ i „Magla“.



Treba biti prisutan i videti šta Josipa radi sa svojim glasom u tim pesmama, posebno u „Danas sam luda“, gde peva i gitarske deonice!
Sve vreme grupa, u prilično jazziranim aranžmanima svira besprekorno jasno, razdragano i superiorno.
Publika skandira i Josipi i bendu i oni na bis izvode još jednu kompoziciju.
Josipa zahvaljuje publici i napominje da joj je izuzetno drago da krug ljubavi između nje i publike nije prekinut i da se stalno obnavlja.
Oduševljenje je nepodeljeno i posle dva i po sata uzbuđujućeg i nezaboravnog koncerta, svi ozareno napuštaju veliku salu Sava centra.
Bilo šta dodati ovome, bilo bi suvišno.

fotografije sa koncerta


tekst - slobodan vlaketiĆ
fotografije - nebojŠa miĆkoviĆ

 
 

koncerti

Skopje Jazz Festival 2009
The Power Of Three
(C.Corea/ S.Clarke/ L. White)

26.10.2009.

Univerzalna sala, Skoplje



Skopje Jazz Festival 2009
Bred Mehldau Trio
James Carter Quintet
24.10.2009.
Univerzalna sala, Skoplje




Skopje Jazz Festival

Aki Takase
Marylin Mazu
23.10.2009.
Univerzalna sala, Skoplje




ZZ Top
22.10.2009.

Sala B. Trajkovski, Skoplje




Duško Gojković
19.10.2009.

Dom omladine Beograda




ZZ Top
18.10.2009.
Beogradska Arena




Pozdrav Azri

15.10.2009.
Dom omladine Beograda




Darkwood Dub
09.10.2009.

Dom omladine Beograda




Jelen Pivo Live Festival

19.09.2009.
SKC Beograd




Jelen Pivo Live Festival

18.09.2009.
SKC Beograd




Leonard Cohen

02.09.2009.
Beogradska arena




Nišvil u Beogradu

16.08.2009.
Sava Centar, Beograd

f