Messer Chups
Potpalublje-splav 20/44
07. maj 2010.
Organizator: Bad Music For Bad People

09. maj 2010.

 
 
 
  Messer Chups po drugi put u Beogradu izazvali su veliku pažnju prilično raznolikog auditorijuma. Veliki entuzijasta Aleksandar Delibašič, čiji lejbl koji nudi „lošu muziku lošim ljudima“ i čijom zaslugom smo u prilici da vidimo i čujemo najopskurnije, nekomecijalne, veoma dobre andergraund bendove, ovoga puta postigao je pun pogodak.
MESSER CHUPS su izvrstan dokaz da se, uz inventivnost, od malo može napraviti mnogo. Jedan od najatraktivnijih bendova iz Rusije predstavlja veoma privlačan proizvod na zapadom tržištu, utemeljen na instrumentalnom surf zvuku i horor, vamp i pin up estetici. Grupu je oformio ruski gitarista Oleg Gitarkin 1998. i u početku je funkcionisao na relaciji St. Petersburg-Hamburg gde se nalazila druga polovina grupe, Anette Schneider. Bend je od starta studijski aktivan i do sada je objavio 11 albuma, a nastupi uživo su prava varijanta konzumacije njihove morbidne estetike koja uključuje pretežno instrumentalni zvuk uz video projekcije na kojima se ređaju ikone puput Borisa Karlofa, Bele Lugošija i Beti Pejdž, kao i likovi iz filmova Russa Meyera. Poseban kvalitet je nesporna atraktivnost basistkinje Zombie Girl, veoma slične Poison Ivy iz Crampsa, koja od 2004. zamenjuje Anette, kojoj autor ovog teksta i veliki broj njegovih prijatelja ne bi mogli ni da pokušaju da odole.

Potpalublje, splav na ušću na kojem su nedavno nastupili jednako opskurni nemci Juke Joint Pimps sada je bio maksimalno popunjen. Najavljena kiša nije pala, a bend nije mnogo kasnio u odnosu na zakazano, za njih odgovarajuće vreme, u ponoć. Sofisticirana svirka uz mnoštvo malih monitora zagreva publiku do usijanja. Messer Chupsi promovišu novi album Herretic Channel, turneja obuhvata Novi Sad, Beograd, Zrenjanin, Zagreb i Ljubljanu. Prevelika gužva je priličan problem i splav malog kapaciteta ipak nije bio najbolje rešenje za ovu priliku. Prvi koncert u Beogradu Chupsi su imali u nekadašnjoj maloj Sali SKC-a i tu je bilo više prostora za publiku i veliki video bim, koji je sada izostao.

Ipak, prednost manjih prostora je u blizini benda i fanova koja je sada bila oko pola metra. Minimalistički doteran zvuk ukazuje na napredak grupe koji i u pogledu užih, čisto muzičkih kriterijuma ne zaslužuje kritiku. Sat i po vešto odsivarnog surfa nikoga nije ostavio u ravnodušnom raspoloženju. Chupsi završavaju sa temom iz Twin Peaks-a, verzijom kojoj ni Anđelo Badalamenti ne bi mogao da nađe manu.
Na kraju dosta razgovora i fotografija, neposredna komunikacija sa bendom je uobičajena prednost ovakvih nastupa, neumesno nazvanih nisko-profilnim. Oko tri sata autor teksta oprošta sa se sa Zombi koja mu je poželela snove sa puno noćnih mora, i to je bio najadekvatniji mogući završetak spektakla kakav se ne viđa često.

Fotografije sa koncerta


tekst i fotografije - zlatan begović

 
 

koncerti


Wedding Present
Teatar &td, Zagreb
30.04.10.
Grant Hart
Living Room
29.04.10.
Editors
Club Colosseum, Skopje
17.04.10.
Covenant
Dom omladine Beograda
10.04.10.
Mariza
Sava Centar
10.04.10.
KKN/Hornsman Coyote
Dom omladine Beograda
08.04.10.
Pips Chips & Videoclips
Dom omladine Beograda
07.04.10.
Svi na pod
Dom omladine Beograda
06.04.10.