BELEF 2010
Pankrti
Gangbangers
Beogradska tvrđava
07. avgust 2010.

09. avgust2010.

 
 
 
  Pankrti su podsetili šta su nekada značili za jugoslavensku punk i new wave scenu i šta znače danas. Zajedno sa njima videli smo i grupu Gangbangers.

Gangbangers sviraju beskompromisni rock’n’roll a frontmen grupe je na tragu onoga što je nekad radio Lux Interior, vođa legendarnih The Cramps. Uz energijom nabijenu svirku dobili smo novo čitanje nekih starih idioma i specifičnu vizuru muzike iz ovih novih vremena.
Slovenački Pankrti su odavno postali institucija. Svojim prvim singlom "Lublana je bulana" su uskovitlali tadašnju jugoslavensku javnost. Kontroverzu su nastavili i pesmama "Lepi in prazni", "Osmi dan" i drugim.



Posle trideset godina, Pankrti su pokazali u sat i četrdest minuta da su i danas svirački kompetentni i puni energije. Harizmatični frontmen Pero Lovšin je bio i ostao njihov zaštitni znak.
Od "ZK Pank", preko "Lepi in prazni", "Jest sm na liniji”, "Gospodar", "Anarhist", Pankrti su podsetili šta su nekada značili za jugoslavensku punk i new wave scenu i šta znače danas. Bilo je tu i izvesne doze nostalgije ali i izvanredne svirke, koju je publika znala da nagradi.
"Metka"
, "Punca ne še umret", "Zastave u prvom planu" i "Za železno zaveso" nastavile su  da “praše” sa bine, da bi pred kraj koncerta favorit "Lepi in prazni" ponovo podigao temperaturu, pa su čak i redari reagovali.



Dva bisa koja su usledila donela su "Počitnice na morju" i jedinu ljubavnu pesmu (po Perinom priznanju) "Zadnja ljubezenska pesem".
Nastup je završen čuvenim singlom "Osmi dan" i jednom od najboljih obrada proleterskih pesama "Bandiera Rossa", gde je prisutna publika pevala sa Pankrtima.
Pero Lovšin je obećao drugačiji nastup grupe na predstojećem Belgrade Beer Festu. Ostaje nam da budemo prisutni tamo i da se uverimo da li će to baš biti tako.

Fotografije sa koncerta


tekst - Slobodan Vlaketić
fotografije - nebojša mićković

 
 

koncerti


BELEF 2010
Nova scena
Beogradska tvrđava
01.08.10.





BELEF 2010
Jura Stublić i Film
Davorin Bogović

Beogradska tvrđava
30.07.10.





BELEF 2010
Električni orgazam
Beogradska tvrđava
23.07.10.





BELEF 2010
Zoran Predin
Beogradska tvrđava
17.07.10.





BELEF 2010
Disciplina kičme

Beogradska tvrđava
16.07.10.




EXIT 2010
Petrovaradinska tvrđava
Novi Sad
08. -11.07.10