Massimo Savić
Sava Centar, Beograd
21. decembar 2010.

22. decembar 2010.

 
 
 
  Već tradicionalno, Massimo Savić održava prednovogodišnji koncert u Sava centru. Kao i prošle godine sastav pratećeg benda je bio isti, uigran i uvežban. Dve gitare, dva bubnja, bas, klavijature, dve sestre prateći vokali ...i  on!

Posle vrućine prošle godine, Massimo se opametio pa je izašao u prsluku bez sakoa sa vrlo zanimljivo dezeniranim pantalonama, što ga nije ometalo da često poteže za flašom...vode.
A kako mu ne bi i bilo vruće, kad je Velika dvorana Sava Centra bila krcata.
Dakle i parter i balkon su bili prepuni publike, pretežno ženske. No ne treba se ogrešiti o istinu već priznati da je bilo dosta i muškog dela, većinom polovina „lepših“ polovina. Popriličan broj njih je znao veliki deo Massimovog repertoara – što znači masovno pevanje i mahanje rukama, a tokom drugog dela koncerta i „đuskanje“.
Kolega iz redakcije je izrazio strah da ovaj koncert ne bude onaj za „žensku dušu“, što bi bilo „laganica do laganice“, no sam Massimo ga je, na moje oduševljenje, opovrgao počevši sa temom grupe Leb i Sol, da bi se ona ubrzo razvila u "Sjaj u tami".



Dakle, jaki bubnjevi, jake gitare, jaki vokali, jake emocije. Bogme  – sve jako!
Sam repertoar se sastojao iz kombinacije obrada (sa albuma Vještina 1 i 2), Massimovih kompozicija i  kolaboracija.
Čuli smo obrade ("Gracija", "Mi nismo sami", "Loše vino", "Zamisli život u ritmu muzike za ples"), kolaboracije ("Pronađi me", "Stine", "Da mogu"), hitove grupe Dorian Gray ("Sjaj u tami", "Samo za tvoje oči"), pa solo hitove "Moja Ljubica", "Samo jedan Dan", "India" i "Razlog".
Posle prvog dela najavio je i gosta, legendu jugoslovenske zabavne muzike Arsena Dedića. Rekviziteri su uneli sto sa stoljnjakom i stolicama i u intimnoj pratnji tamburaškog orkestra Arsen i Massimo su otpevali novi duet "Za  jednom kapi čistoga života" na stihove pesnika Gustava Krkleca. Ta pesma je i najava za Massimov novi CD. Nakon toga Massimo je predao scenu Arsenu. Ovaj je uz klavir otpevao "Sa ukusom mora i ukusom soli", "Tvoje nježne godine", "Vjenčanja neće biti" (u njegovoj humornoj verziji - Kulture neće biti!), "O mladosti" itd., a zatima sa Massimom "Pjesma  za konobara" (autori Massimo i Matija Dedić).



Svi prisutni su ustali kad je Arsen izašao na binu i srdačno ga ispratili ovacijama. On je bio vrlo raspoložen, čak je ubacivao i poneke akorde himne "Hej Sloveni" i šalio se na svoj račun.
Poslednji deo koncerta se dobro zahuktao pa je uz već pomenute "Samo za tvoje oči", "Indija", "Loše vino", "Stranac u noći" i "Moja Ljubica", Massimo napokon otpevao dve dugoočekivane pesme "Odjednom ti" (kolaboracija sa duom Meritas) i "Zar više nema nas" (autori Massimo i Neno Belan). Po mnogim prisutnim ovo je bio i vrhunac koncerta.
No Massimo se vratio na čak dva bisa. Prvi je sadržao pesme "Mjenjam se", "Samo jedan dan" i "Zamisli...", dok je drugi bio totalna suprotnost - dve lagane pesme : "Izdaleka" i "Bacila je sve niz rijeku".  Zašto je njih ostavio za kraj koncerta, to samo on zna. Po meni, to je nije bio najbolji izbor, ali o ukusima ne vredi raspravljati. Ipak Massimo je jedan i poseban a koncert je bio prava „fešta“!

Fotografije sa koncerta


tekst - slobodan vlaketić
ifotografije - nebojša mićković

 
 

koncerti


White Lies

SKC
02.12.10.




Front 242
klub Majestic, Bratislava
20.11.10.




Teenage Fanclub
SKC
07.11.10.




26. Beogradski Jazz Festival
Reut Regov R*Time
Jason Moran & Bandwagon
Magnus Lindgren

31.10.10.




26. Beogradski Jazz Festival
Sinne Eeg
Alice Russell

30.10.10.




26. Beogradski Jazz Festival
Enrico Rava New Quintet
Orchestre National De Jazz: „Around Robert Wyatt“

30.10.10.




26. Beogradski Jazz Festival
Kornelije Kovač
Charlie Haden Quartet West
Zerkman Big Bang
Azymuth
29.10.10.




26. Beogradski Jazz Festival
Wayne Shorter Quartet
R. Gustafsson & Radio String
Panonia Project
Kraak & Smaak
Sava Centar/SKC
28.10.10.