18. maj 2017.

 
 
Wovenhand
Wacky Blues Professors
Dom omladine Beograda
17.05.2017.

 
  Juče sam prisustvovao trećem beogradskom koncertu Davida Eugene Edwardsa i njegovog benda Wovenhand. U okviru turneje na kojoj promovišu svoj najnoviji album "Star Treatment" nastupili su u Domu omladine.

Koncert koji je prvobtno planiran za Veliku salu Doma omladine održan je u sali Amerikana. Moram da priznam da me je začudio manji odziv publike nego što sam očekivao.

Koncert je otvorila slovenačka grupa Wacky Blues Professors. Izveli su zaista jaku i ubojitu verziju rocka i bluesa i u svom 35-minutnom nastupu dobro zagrejali prisutne.



D. E. Edwards (gitara, mandolina, glas), Charles French (gitara), Neil Keener (bas) i Ordy Garrison (bubnjevi) su izašli na binu tačno u 22h, posle uvoda koji se sastojao od efektnih napeva američkih Indijanaca. Na bini ukrašenoj američkim zastavama, amuletima i raznim drugim ukrasima uz indijansko pojanje pojavio se D.E.Edwards koji je imao nacrtan magijski znak između očiju, obučen u džins jaknu, pantalone, slamnati šešir i čizme od zmijske kože. Chris French u crnom rockabilly fazonu istetoviran kao i Edwards, opasao je gitaru, bradata ritam sekcija zauzela je svoje mesto i nastup je počeo.



Prva pesma je bila "Hiss" sa albuma "Refractory Obdurate", a grupa je nastavila sa "Crystal Palace", "Hired Hand " i "The Quiver" (sve sa novog albuma "Star Treatment"). Promenivši dve gitare Edwards je uzeo u ruke mandolinu i zvuk se donekle promenio podsećajući na prošli nastup grupe Wovenhand. Ređale su se pesme sa poslednja dva albuma grupe sa rock zvukom gitariste Frencha i izuzetno maštovite svirke bubnjara Garrisona. U koncertni izbor pesama ušla je i "Sinking Hands" sa meni omiljenog albuma "The Trashing Floor".



Edwards je u nastupu iskazao svoju uobičajnu dozu šamanizma ali nije pokazivao beonjače, što je bio njegov zaštitni znak na koncertu održanom 2009. godine. Posle 70 minuta grupa je završila svoj nastup i pozdravila se sa publikom ali i vrlo brzo vratila na binu. Na petnaestominutnom bisu izveli su "Five By Five " i "Low Twelve" sa novog albuma kao i "King O King" (numeru sa "The Laughing Stalk"). Naravno publika je tražila još pa su na drugom bisu Wovenhand izveli još dve kompozicije.



Očigledno zadovoljni nastupom muzičari su se pojavili u holu ispred sale i počeli da dele autograme i slikaju se sa publikom. To je bio prvi put da su D. E. Edwards i društvo to učinili pa sam iskoristio priliku, kupio novi album, dobio autogram i fotografisao se sa članovima grupe. Oni su bili strpljvi i ispunjavali želje prisutnima koji su mogli da biraju između različito dezeniranih majica i šest diskografskih izdanja benda (na vinilu i na cd-u). Svi su bili zadovoljni: i grupa i publika i obezbeđenje koje nas je na vrlo fini način ispratilo u beogradsku toplu noć.

tekst - slobodan vlaketić
FOTOgrafije - nemanja Đorđević

 
 

koncerti



The Doors Alive
Dom omladine Beograda
11.02.2017.




Josipa Lisac
Sava Centar, Beograd
14.02.2017.




Michelle Gurevich (Chinawoman)
Dom omladine Beograda
18.03.2017.




Luna
Mikser House Beograd
31.03.2017.




Letz Zep
Dom omladine Beograda
09.04.2017.




Dža ili Bu
Božidrac, Beograd
29.04.2017.