23. mart 2019.

 
 
Partibrejkers
Turisti

KONTAKT, Hala sportova "Ranko Žeravica", Novi Beograd
22. mart 2019.

 
  Glavni dogadaj trećeg dana KONTAKT-a bio je koncert Partibrejkersa u Hali sportova "Ranko Žeravica" na Novom Beogradu. Posle pauze duge tri godine, tokom koje se Cane bavio grupom Škrtice, a Anton sa svojim bendom Hevi hipi bejbi objavio vrlo dobar solo album, ljubitelji grupe su sinoć napokon dočekali Partibrejkerse u njihovom punom sjaju.



Kada sam stigao dvorana je bila već dobrano puna a ljudi su i dalje pristizali. Smestio sam se u trećem redu tribina i u 20:55 dočekao nastup predgrupe Turisti. Oni su mi od samog početka jako simpatični, ne samo zbog toga što je lider grupe Boško Mijušković moj komšija (Žarkovo ti kliče!!) već je izuzetno talentovan momak koji peva i svira bas gitaru u grupama Straight Mickey And the Boys i Škrtice (tu je veza sa Canetom!). Sa bratom Nikolom osnovao je Turiste koji su već sa prvim spotovima privukli pažnju publike. Album prvenac "Levo ili desno" doneo je više odličnih pesama. Sve su to Turisti prikazali sinoć svojim energičnim nastupom.



Uz braću Mijušković billa je tu i ritam sekcija, Anjuta Janković, klavijature i prateći vokal, dve prateće vokalistkinje, Janja Bobić i Milica Telgetija. Izuzetno raspoloženi, glasni i uigrani sa fenomenalnim pozadinskim projekcijama, doveli su prisutne u popriličnu zabunu. Vrišteće klavijature i sintisajzeri sukobljavali su se sa odličnim ženskim vokalima i rokerskom gitarom i vokalom Boška Mijuškovića. Publika, iako zbunjena, pristojno ih je primila. Čuli smo pesme "Digitalno doba", "Jaka stvar", Abu Dabi", "Levo ili desno", "Nema čemu da se nadaš". Zaista odličan, po nekima malo predug nastup, pokazuje da Turisti imaju dosta toga da kažu. Stoga, bravo i samo napred!



Nakon tri godine koncertne pauze, tokom koje se Cane bavio grupom Škrtice, a Anton sa svojim bendom Hevi hipi bejbi objavio vrlo dobar solo album, ljubitelji grupe su sinoć napokon dočekali Partibrejkerse u njihovom punom sjaju.



U 22h počela je ludnica od koncerta koji nije prestajao sledeća dva sata. Pojačani ritam sekcijom i Robertom Telčerom na ritam gitari, Anton i Cane su grunuli sa "Tražim te" i "Ako si" preko "Srce" i "Lobotomija" do numere "Na putu za jug". Tu je bila i sporija "Kraj mora" ali uglavnom je to bio visokooktanski rokenrol u najboljem smislu te reči.



Cane je bio posebna priča. Njegove replike su legendarne, ali kad je rekao "Nemojte da vas odnesu oni koji ne znaju što će s vama", javi se neki nemir oko srce od te istine. A posle toga produžena verzija "1000 godina" sa aktuelnim rečima i izjavom "Seljaci koji drže te u šaci!"



To je pravazišlo okvir tradicionalnog rock koncerta. Partibrejkersi su uvek bili ne samo rokenrol bend, oni su naša savest i savest našeg društva. Publika je to jako dobro osetila tako da je koncert poprimio jedan vid pobune protiv primitivizma i blata koje vlada našim društvom. Zato i jeste odsvirana pesma "Sirotinjsko carstvo". I šta reći dalje?



Jedini gost na koncertu je bio Vasil Hadžimanov u pesmi "Srce kuca, tu je". Oaza mira u uzburkanom trenutku. A onda "Kreni prema meni". Publika je proključala i nije se više smirivala. Manifest i životni kredo svih prisutnih odzvanjao je salom. Da li veruješ meni ili misliš svojom glavom?



A onda tamo gde je srce, tamo sija sunce, tamo gde je strah, tamo vlada mrak!!! Biti isti, biti poseban, biti slobodan, biti samo svoj! Teško je rečima opisati ovaj osećaj. Osećaj istine, zajedništva, spoznaje da mora i može biti bolje uz promene koje moramo sami izvesti. Pesme koje su usledile bile su dobre, ali nisu dostigle takvu emotivnu katarzu. Sat i po nastupa je brzo prošlo.



Na bis je izvedeno još nekoliko kompozicija, "Mesečeva kći" i "Rođen loš". Publika je pevala sve vreme a posebno "Najbolje se putuje", kojom su se Partibrejkersi oprostili od publike. Ovako je završen ovaj uzavreli koncert, na kraju obojen skandiranjem na račun, ma znate, već koga.



tekst - slobodan vlaketić
fotografije - nebojša mićković

 
 

koncerti


Neno Belan & Fiumens
sviraju pesme grupe Đavoli

Dom omladine Beograd
22.11.2018.




E-Play
Dom omladine Beograda
24.11.2018.




Kralj Čačka
Dom omladine Beograd
01.12.2018




Mando Diao
Hala sportova "Ranko Žeravica"
07.12.2018.




Jinx
Dom omladine Beograda
21.12.2018.




Korni grupa

Sava Centar
31.01.2019




Darko Rundek
Dom omladine Beograda
01.03.2019.




Bob Mould
Columbia Theatar, Berlin
09. 03. 2019.




Jon Spencer
and the Hitmakers

KONTAKT,
Subbeerni Centar, Beograd
21. 03. 2019.




Fit
KONTAKT, Elektropionir, Beograd
21.03.2019.