Tindersticks - Falling Down A Mountain

06. februar 2010.

 
 

Ocena: 7/10

Izdavač:

Constellation

Godina:

2010.

Format:

CD, Album

Trajanje:

45 mininuta / 10 pesama

 
  Povratnički album grupe Tindersticks, Falling Down A Mountain, predstavlja prijatno iznenađenje za sve njihove fanove. Kao prvo, napokon novi album! Kao drugo-hm, ovo i nije tako loša ploča!

Prethodni album The Hungry Saw pojačao je apetite, a evo sad dolazi i Falling Down A Mountain.
Tačno je da maltene nema više originalnih članova u samom bendu, tačno je da je album sniman u Francuskoj gde pevač i autor Stuart Staples živi. Bez sumnje je da je njihov koncert održan pre nekoliko godina u beogradskom SKC-u (povodom albuma "Waiting for the Moon") bio jedan od najboljih koncerata te godine. Bez sumnje je da je ovaj bend potpisniku ovih redova jedan od najdražih.
Prva tri albuma grupe ostaju i dalje "high watermark" i za njihove ljubitelje a iza samu grupu.
No Tindersticks su pokazali da treba ići u promene, makar one ponekad izgledale male.
Naslovna pesma koja otvara sam album i nije baš tako mala promena. Jazzirani aranžman predstavlja iznenađenje - prosto pomislite da ovo nije album grupe Tindersticks. Onda začujete glas Stuarta Staplesa i sve leže na svoje mesto. Truba Terry Edwards-a i razlomljeni ritam su zaista nešto novo za grupu i trebalo bi da Staples malo više vremena provede u ovakvom muzičkom miljeu. To što pesma traje preko šest minuta, a vokal se pojavljuje tek posle dva minuta samo doprinosi izuzetnom utisku koji ova pesma ostavlja.
Sledeća "Keep You Beautiful" je već više u stilu same grupe, senzualna ali ipak i ritmična, tipična njihova pesma koja opet ne prolazi neprimećena.
"Harmony Round My Table"
je potencijalni singl (iako je za to izabrana pesma "Black Smoke"), pošto je "uptempo", sa  soul prizvucima, preciznije Tamla Motown zvuk u njegovim najboljim trenucima.
"Peanuts" je duet između Staplesa i legendarne kanadske autorke Mary Margaret O'Hara (sestre poznate glumice Catherine O'Hara"Home Alone"). Činjenica da M. M. O'Hara retko snima čini ovaj duet još dragocenijim. Jeste da tekst  nije baš vrhunska poezija, ali dovoljno je samo čuti sneno-mazni glas dotične autorke pa poverovati da ono što ona i Stuart Staples pevaju predstavlja pravi  scenario jedne pomalo čudne ljubavne pesme.
"She Rode Me Down" je prava western pesma, i podseća na Calexico - mora se priznati, sve sa prizivanjem kiše i Ennio Morricone-a, no ne verujem da bi oni mogli napisati ovakav tekst.
Numera "Hubbard Hills" prva od dva instrumentala na ploči i po ovakvom snežnom vremenu, priziva da se uvučete pod tople pokrivače i odsanjate jedan zimski san.
Totalna suprotnost je sledeća pesma "Black Smoke" (aktuelni singl). Šta reći, ova kompozicija sadrži sve ono što jedan dobar singl mora imati: retro rock'n'roll gitaru  50-tih, naglašeni rasplesani ritam, osnovnu vokalnu melodiju koja pleni i zarazne falseto prateće vokale. Hajde, da vidimo, ko će tome da odoli!
"No Place So Alone" je takođe u "uptempo" ritmu, dovoljno poletna i melodična, sa gitarom propuštenom kroz eho i zarazna u svojoj atmosferi.
Za kraj ostaju dve pesme u kojima klavir ima centralnu ulogu.
Prva "Factory Girls" predstavlja jednu od najboljih sporijih pesama u repertoaru Tindersticks. Od prvih akorda na klaviru i nenametljive gitare u pozadini svesni ste da se nešto važno dešava. A ova pesma je fragilna, gracilna (i sve ono što bi Žikica Simić rekao ...), dira pravo u srce. Delikatna je ali vas ne pušta – osećate da joj pripadate i da je ona pesma vašeg života. Osećanja koja izaziva prosto Vas preplavljuju. Ona nosi kako se aražman pesme širi da bi se na kraju, posle plime koju izaziva, ponovo vratila svom početnom obliku - smirena i utišana.
Nastavak ove pesme, više kao njena "coda" predstavlja drugi instrumental "Piano Music" koji sa finom klavirskom linijom, "narastajućim" gudačima, svedenom pratnjom gitare i perkusije predstavlja jednu fantaziju, koju može da proizvede samo Tindersticks. Padaju na momente na pamet i Penguin Cafe Orchestra no o tome neki drugi put.
Dakle, jedan lep i zanimljiv album, koji treba što više slušati!



slobodan vlaketiĆ

 
 

recenzije


Kodagin
Vranje
(Slušaj najglasnije)

Espers

III
(Drag City)

Tom Waits
Glitter And Doom Live
(Epitaph)

Air
Love 2
(Astralwerks)

Isidor
Jedan koji putuje sobom
(Slušal najglasnije)

Josipa Lisac
Živim po svome

(Croatia Records)

Simple Minds
Graffiti Soul

(Sanctuary Records)

John Fogerty - The Blue Ridge Rangers Ride Again
(Verve)

Žene kese
Žene kese
(Odličan hrčak)

Pearl Jam
Backspacer
(Univesal / island Records)

Soft Machine Legacy
Drop

(Moonjune Records)

Soft Machine Legacy
Steam

(Moonjune Records)

Slivovitz
Hubris

(Moonjune Records)

Leonard Cohen
Live In London
(Sony)

Sonic Youth
The Eternal

(Columbia)

Manic Street Preachers
Journal For Plague Lovers

(Columbia)