Sade - Soldier Of Love

25. februar 2010.

 
 

Ocena: 7/10

Izdavač:

Epic

Godina:

2010.

Format:

CD, Album

Trajanje:

42 mininuta / 10 pesama

 
  Soldier Of Love, novi album Sade Adu, ipak zvuči nešto drugačije od onog što smo očekivali.

Sade Adu ima posebno mesto u modernoj muzici. Od brilijantnog prvenca Diamond Life (1984), preko Promise (1985), Stronger Than Pride (1988), do Love Deluxe (1992). Prva veća pauza u njenom radu nastaje u periodu izmedju 1992. i 2000. godine, kada objavljuje sledeći album Lovers Rock. Dve godine kasnije na svetlost dana izlazi živi album Lovers Live a posle toga nastaje period ćutanja.
Posle dužeg vremena (skoro punih 8 godina), Sade se vraća na scenu sa albumom Soldier Of Love. Pomoć u realizaciji ove ploče pružili su joj stari saradnici kao što su Stuart Matthewman, Andrew Hale i Paul Daneman, dok je posao producenta uspešno obavio provereni Mike Pela.
Novi album je naravno izazvao velika očekivanja zahvaljujući izvanrednom prvom singlu "Soldier Of Love". Hipnotički, svež, dramatičan, muzički izuzetno zanimljiv, sa pomalo militantnim spotom, on je ipak netipičan za ostatak materijala.



Ceo album muzički je mnogo diskretniji od ranijih radova Sade Adu. Posebnu važnost imaju tekstovi - iznenadjuje količina rezigniranosti i tuge koja isijava iz reči njenih pesama o čemu svedoče "The Moon and the Sky" i "Bring Me Home".
Stihovi kao što su: "You lay me down and let me for the lions, you left me there dying" (položio si me dole i ostavio lavovima, ostavio si me tamo da umrem) ("The Moon and the Stars") ili "Send Me to the Slaughter, Lay me on the railway line, I'm Far Away From God)"(pošalji me na stratište, položi me na železničke šine, daleko sam od Boga)("Bring Me Home") govore o njenom emotivnom stanju.
Pažnju privlači i nežna "Babyfather" sa lirskom gitarom, diskretnim sintisajzerom i dečjim horom kao pratnjom. Raspevana, melodična, privlačna za ponovno i ponovno preslušavanje.
Šta se to sve dešavalo u životu Sade Adu ne znamo, ali album je pun čežnje, žaljenja, tame, razočarenja, ali i mirenja sa takvim stanjem.
Kada  čujete  "Long Hard Road" ili "Be that Easy" prosto uranjate u intimu ove lepe i zagonetne žene.
"Bring Me Home" je nešto ritmičnija, no to ne menja mnogo raspoloženje na albumu zahvaljujući stihovima pesme .
Fascinantno i neočekivano ovaj album predstavlja nešto što baš nismo očekivali od Sade.
Ipak iskrenost se isplatila i to se lako uočava tokom preslušavanja ovog albuma.
Nekima se neće svideti muzički pravac kojim ide Sade Adu, neki će reći da je ovaj album previše ličan. No, to je Sade - na vama je da je prihvatite ili ne.

slobodan vlaketiĆ

 
 

recenzije


Peter Gabriel
Scratch My Back
(Virgin)

Tindersticks
Falling Down A Mountain
(Constellation)

Dažd
Anarhija i magija
(Fuck Yoga / Kill .../ Gasmask)

Kodagin
Vranje
(Slušaj najglasnije)

Espers

III
(Drag City)

Tom Waits
Glitter And Doom Live
(Epitaph)

Air
Love 2
(Astralwerks)

Isidor
Jedan koji putuje sobom
(Slušal najglasnije)

Josipa Lisac
Živim po svome

(Croatia Records)

Simple Minds
Graffiti Soul

(Sanctuary Records)

John Fogerty - The Blue Ridge Rangers Ride Again
(Verve)

Žene kese
Žene kese
(Odličan hrčak)