23. septembar 2009.

 
 

In memoriam - Sonja Savić 23.09.2008.


 
 

"Ta sloboda mlade generacije iz osamdesetih bila je izmišljena vera da će svet jednog dana biti igra." (Sonja Savić)

U danima u kojima konačno posvećujemo nekakvu pažnju zvezdi prvog
beogradskog grafita - "Margita je dečak!", odlazi i Dečka, na dan Vdove smrti, o kojem je sa toliko strasti pričala pre neko veče. Te večeri, njene rečenice bile su najteže ali i najpromišljenije.

Beograd je ostao bez još jednog od ključnih predstavnika ključne generacije, osobe koja je proživela i promislila o proživljenom, koja je delila sve što je mogla sa nama, na sve moguće načine - kroz performans, videoart, priču, glumu, ali - malo nas je slušalo, još manje je čulo.
Ostajemo bez važne i snažne spone sa raznim privatnim prošlostima, bez
obzira na to koliko je ona izgledala krhko... Sada već poluzaboravljena, generaciji važna reč Weltschmerz u emisiji u kojoj je i ona pričala - "Kao da je bilo nekad" - napisana je kao dve. To je početak. Kap po kap, sve će se zaboraviti. Zato je važno zapisati svako sećanje i svaku reč. Zato sam ovo zapisao, zato je ovo jedan od mnogih tekstova na ovu temu.

Zato bi autor grafita sa početka ovog zapisa - jer pripada toj generaciji i sada ima priliku da učini nešto dobro, trebalo da uradi sve da Sonja Savić dobije barem sada mesto u Aleji Velikana. I to je malo u odnosu na ono što je zaslužila da dobije za života.
Hajde, just do it.

Najbolji prijateji istog dana su umrli Sonja i VD samo što je on bio na infektivnom zbog AIDSA.

On je prva javna ličnost u Beogradu koja je umrla od AIDSA

Razboleo se davne 1985

Sonja Ćavic - Šarlo te gleda

Postoji ovaj film o Šarlo Akrobati samo što ga je jako teško naći

a radila ga je zamisli čuda Sonja Savić.

Željko JovanoviĆ


 
 

najave


EKV - Kao da je bilo nekad

21, 22, 23.09.2009.
Livingroom, SKCDokumentarni film “EKV - Kao da je bilo nekad” je uzbudljiva i potresna priča o životu i smrti, stvaranju i zavisnosti, ljubavi i mržnji, usponu i padu

.
 

portret


Mark E. Smith - The Fall


Echo and the Bunnymen