05. jun 2016.

 
 
120 godina od prve filmske projekcije u Beogradu

 
  Pred projekciju dokumentarnog filma o legendi mađarskog fudbala “Puškaš, Hungary”, 6. juna 2016, u bioskopu Doma omladine Beograda, biće prikazan izbor filmova braće Limijer čime će biti obeleženo 120 godina od prve beogradske filmske projekcije.

U kafani Zlatni krst na Terazijama 6. juna 1896. održana je prva filmska projekcija u Beogradu. Prikazan je izbor dokumentarnih filmova braće Limijer koji su tokom godina beležili uzbudljivu svakodnevicu običnih ljudi, poznatih ličnosti, plemstva i vladara širom sveta. Tačno 120 godina kasnije, 6. juna 2016, pred projekciju dokumentarnog filma o legendi mađarskog fudbala “Puškaš, Hungary”, u bioskopu Doma omladine Beograda, u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, biće prikazan izbor filmova braće Limijer koji su naši sugrađani mogli da vide prvi put te davne junske noći.

U tih 120 godina koje odvajaju ove dve filmske projekcije, mnogo toga se promenilo u načinu pravljenja i gledanja filmova. Unapredio se filmski jezik, filmska tehnika, a i filmska publika postala je probirljivija. Jedna stvar, međutim, ostala je ista: kolektivno uzbuđenje kada u mraku bioskopske sale zajedno sa drugim, nepoznatim, ljudima pored nas uronimo u hipnotišući svet pokretnih slika.

Dom omladine Beograda u saradnji sa Mađarskim kulturnim institutom “Collegium Hungaricum” u ponedeljak, 6. juna od 20 časova organizuje besplatnu projekciju dokumentarnog filma o legendi mađarskog fudbala, Ferencu Puškašu. Detinjstvo je proveo u budimpeštanskim siromašnim četvrtima, a završio je karijeru kao međunarodni superstar. Ne obazirući se na burno vreme politike, rata i konvencija društva, život je posvetio jedinoj stvari koju je zaista voleo i znao da radi najbolje: igranju fudbala. Ovo je film je o toj zagonetnoj figuri, kapitenu legendarnog tima mađarske reprezentacije 50ih godina prošlog veka, koji je prevazišao siromaštvo, Drugi svetski rat i mađarsku revoluciju 1956. da bi se posle fizičkog i psihičkog sloma, vratio na vrh sveta, još jednom, u tridesetim godinama života, i postao svetski priznati špic Real Madrida. Film je režirao Tamás Almási, trajanje 116 min (2009. godina).

 
 

vesti


Jinx nastupaju na otvaranju Cinema City festivala



Koncertom popularnog zagrebačkog benda Jinx, muzički program Cinema City festivala započinje 25. juna. Deveto izdanje Cinema City festivala donosi, kao i svake godine, nesvakidašnji filmski izbor predstavljen kroz pažljivo osmišljene filmske selekcije...