Jinx
Dom omladine Beograda
12. Novembar 2009.
Organizator - Long Play

13. novembar 2009.

 
 
 
  Grupa Jinx je već dugo favorit beogradske publike pa nije bilo iznenađenje što je gornja sala Doma Omladine (bivši "Pogon") bila dupke puna poštovalaca njihovog lika i dela. Struktura publike je bila šarolika po godinama, kretala se u rasponu od 10 do 50 godina.

Jinx su izašli na scenu u 21:40 i započeli pesmom "Hodam". Odmah je bilo jasno da publika zna njihove pesme napamet, pošto je ubrzo počelo horsko pevanje većine pesama. U osnovi Jinx su se prošetali kroz svoj celokupni repertoar počevši od prvenca Sexstazy (1995), preko Second Hand (1997) , Pompei (1999), Avantura počinje (2001) do povratničkog Na Zapadu (2007). Osmočlana grupa, predvođena Goranom (Coco Mosquito,gitara i vokal) i Jadrankom (Yaya - vokal) bila je praćena ritam sekcijom (Adam - bas i i Berko - bubnjevi) klavijaturistom (Mister Goody) i duvačkom sekcijom.

Mladi i u najboljim godinama momci  bili su predvođeni Yayom koja je u najboljem stilu vamp žena iz 50-tih godina bila obučena u „tigrastu“ crnu haljinu sa bretelama, crne svetlucave čarape, bele cipele sa visokom štiklom, crveni široki kaiš i crno-smedju kožnu jaknu. Podignute kose i našminkana Yaya je ušla u lik žene zavodnice i tako otpevala čitav koncert. Ništa joj se nije moglo zameriti - ni izgled, ni stas a pogotovo ne glas!
Jak, melodičan i ekspresivan! Mmmmmm!



Sledile su "Strijele na horizontu" i "Ostani" iza kojih je Yaya skinula i bacila jaknu i prihvatila se tamnocrvenih daira.
Pesme su bile sve bolje: "Na plaži", "Vremena za sve", "Topim se" (što je bilo očito, pošto je atmosfera u DOB-u bila izuzetno vruća!), "Ljeto" i naravno favorit publike "Tamo gdje je sve po mom" (u zaraznom brazilskom ritmu!).
Publika je pevala celu pesmu i skandiranja posle nje su bila dugotrajna.
Grupa je nastavila sa "Šmiramo" i "Padobran", a posle popularne "Smijem se", Jaya je najavila jednu „meditativnu“, istočnjački obojenu "Sve se jednom mora vratiti", gde se na polovini pesme dohvatila i „kazoo-a“. Zatim je najavila "kaubojsku“ numeru "Pored mene" a posle toga grupa je zapržila punokrvni „funk“ sa "Do kraja vremena".
Stvari su se zakuvale sa njihovom starom pesmom "Little Devil" sa prvog albuma pokazujući kako je grupa zvučala na početku karijere a po Yayinim rečima sledeća pesma "Logičan dan" je pokazala kako sad pišu pesme - sporije, mirnije, kontemplativnije. Ipak živahost se vratila sa pesmom "Brazil" (nije Bebi Dol!).



Za kraj zvaničnog dela koncerta ostavljen je jedan od mojih favorita pesma "Bye Bye Baby Bye" (sa stihovima "možda je raj prevara za kraj, možda je najbolje godinama iza nas") koja može biti ljubavna pesma ali može imati i neke dublje bolnije konotacije (?).
Grupa je bila izvrsna - nije se znalo ko je bolji : Coco na gitari, klavijaturista Mister Goody koji je svirao u najboljem maniru Booker T-ja ili rasvirana i razdragana duvačka sekcija (pogotovu trubač Igor Pavlica!) koji su imali u nekim pesmama upletena sola, pa su izazvali prave ovacije oduševljene publike.
Na prvom bisu Jinx su svirali "Čuvar močvara i trava", "Zar je stvarno došao taj dan" i "Koliko suza treba za malo sna“. Potom su se vidno oduševljeni poklonili publici i otišli sa bine.
Naravno, na insistiranje prisutnih grupa je odsvirala i drugi bis. Pesmama "Kashish"  i "Zmija i zmaj" priveli su kraj svog veoma uspešnog nastupa.
U svakom slučaju Jinx su opravdali očekivanja i vredelo ih je čekati ovoliko dugo.


Fotografije sa koncerta


tekst - slobodan vlaketiiĆ
fotografije - nebojša miĆkoviiĆ

 
 

koncerti

Simple Minds
Beogradska Arena
11.11.09.




Underworld
Beogradska Arena
10.11.09.




E-Play
Dom omladine Beograda
06.11.09.




Belgrade Jazz Festival 2009
Joe Lovano
Anat Cohen

31.10.2009.

Kolarac, Beograd
Red Snapper
31.10.2009.

Dom omladine Beograda




Belgrade Jazz Festival 2009
Sextet Marković-Gut
Gabi Novak

29.10.2009.

Dom sindikata, Beograd




Josipa Lisac
28.10.2009.

Sava centar




 

set lista

01. Hodam
02. Strijele na horizontu
03. Ostani
04. Na plaži
05. Vremena za sve
06. Topim se
07. Ljeto
08. Tamo gdje je sve po mom
09. Šmiramo
10. Padobran
11. Smijem se
12. Sve se jednom mora vratiti
13. Pored mene
14. Do kraja vremena
15. Little Devil
16. Logičan dan
17. Brazil
18. Na zapadu
19. Ruke
20. Na čemu si ti?
21. Bye bye baby bye

Bis 1
22. Čuvar močvara i trava
23. Zar je došao taj dan?
24. Koliko suza za malo sna

Bis 2
25. Kashish
26. Zmija & Zmaj