Kanda Kodza i Nebojša
Livingroom, SKC
14. novembar 2009.

20. novembar 2009.

 
 
 
  Na stejdžu bend, a publika - hor. Ovako bi se najsažetije mogao opisati početak koncerta koji su Kanda Kodža i Nebojša održali prošle subote u SKC-u. U punoj Sali Living room-a KKN su, uz podršku još dva benda, priredili nešto više od tri sata energične svirke.

Vložte Kočku, trip hop sastav iz Praga, je prvi koji se beogradskoj publici predstavio polučasovnom, eksperimentalnom kombinacijom zvuka električne violine, bubnjeva i mikseta. Ko razume češki, verovatno se zabavljao i više slušajući (i razumevajući) "bačene" rime. Publika ih je pažljivo propratila, ali bez emocija uobičajenih za svirke nešto "tvrdjeg" i agresivnijeg zvuka.

Metak za zlikovca je ime benda za koji bi se moglo reći da je kratkim i dinamičnim nastupom napravio zvučno logičniji uvod u koncert KKN-a. Ovaj instrumentalni četverac je zagrejao atmosferu na pravi način i pokazao kako ritam sekcija, gitara i truba bez reči mogu dočarati "Voz" ili "Popodne lenjog mačora" ilina jazz-rock način sa prizvukom funk-a.

Ponoć tek beše prošla, a prisutni su već disali na škrge zbog duvanskog dima i zagušljivosti. Smenjivanje bendova je, ipak, trajalo pristojinh 15-20 minuta. Kada su se KKN oko pola jedan pozicionirali na bini - živnulo se. Ako se za spor i dramatičan "Nitro" može reći da je odgovarajući uvod u koncert, onda je lagano ubrzanje uz "Ton po ton" prikladan nastavak. To je tempo kojim su KKN svirali skoro do kraja. Najveći prostor na set listi dobile su pesme sa albuma Prekidi stvarnosti ("Kad oživimo", "Polako", "Plaše dečake", "Danas nebo silazi u grad"), Igračka plačka ("Štastopojo", "Šafl", "S.A.T") i Deveti život ("Godine ćutanja", "Čaj", "Prekidi stvarnosti"). Neposrednost komunikacije između benda i publike i dobro raspoloženje sa obe strane ograde su ono što je Livingroom, te večeri, činilo „dnevnom sobom“. Oliver Nektarijević (vokal) je i ovog puta bio raspoložen da deli duhovite opaske i prepričava anegdote sa prethodnih koncerata na karakteristično psihodeličan način. „Skinite kape. Biće vam hladno posle kad izađete“, obratio se trojici momaka koji su očigledno „furali rastafaraj fazon“. Kroz priče iz prošlosti provukla se i jedna o nastanku pesme "Štastopojo" u vreme kada su kojekakve psihoaktivne supstance u klubovima "išle ko alva". S vremena na vreme su iz mase ka sceni leteli i nekakvi čarobnjački šeširi. Oliver je to iskoristio da napravi uvod u obradu rock klasika "Whole Lotta Love" grupe Led Zeppelin. Tada se jedan od tih šešira simbolično našao na glavi gitariste Nenada Pejovića, kome je, po Oliverovoj analogiji, u tom trenutku pripadala uloga Jimmy-ja Page-a, gitarskog maga. Što se svirka vremenski više bližila kraju, to se programski više udaljavala od poslednja tri albuma - završnicu su obeležile većinom stvari koje su nastale pre dvehiljadite godine  ("Mediteran", "Izlazim", "Righetous" i "Priroda"). Oni koji su zanemarili nedostatak vazduha (kao jedini nedostatak koncerta) i ostali do kraja, na poklon su dobili premijerno izvođenje neimenovane pesme, koja će biti objavljena na sledećem albumu. Činjenica je da prostor veličine Livingrooma nije teško popuniti, a ipak nije ni malo slučajno kada taj isti prostor popune ljudi koji napamet znaju gotovo čitav diskografski opus jednog benda, čije se postojanje proteže kroz dve decenije.
KKN
nastavljaju novembarsku mini-turneju u Kosovskoj Mitrovici (26.11.), Pirotu (27.11.) i Nišu (28.11).
Sledeće „beogradsko“ putovanje kroz "Deveti život", "Prekide stvarnosti" i još ponešto zakazano je za 2. januara 2010. u klubu Akademija.       


tekst - duŠica kovaČ



 
 

koncerti

Tom Jones
Beogradska Arena
13.11.09.




Jinx
Dom omladine Beograda
12.11.09.




Simple Minds
Beogradska Arena
11.11.09.




Underworld
Beogradska Arena
10.11.09.




E-Play
Dom omladine Beograda
06.11.09.