Parni valjak
Beogradska arena
16. oktobar 2010.

17. oktobar 2010.

 
 
 
  Četiri godine posle "definitivnog oproštaja" od publike, grupa Parni valjak odlučila je da se vrati na binu. Kako je sam Aki Rahimovski, pevač grupe rekao, nisu mogli izdržati bez muzike, jer ona je njihov život.

Pregovori oko povratničkog koncerta u Beogradu trajali su dugo. Parni valjak je zakazao jedan koncert u Beogradu u Beogradskoj areni, 16. oktobra, no pošto je potražnja za kartama bila (ne)očekivano velika dodat je i drugi koncert. Takođe je odlučeno da se snimi prvi koncert koji će biti objavljen na DVD-u. Materijalu  sa koncerta biće pridodat i dokumentarni deo o pripremama za koncert kao i razgovor sa članovima grupe.
Posle juče odgledanog i odslušanog koncerta, grupi se moraju sa punim pravom  dati samo hvalospevi. Aki, Hus, Brk i ostali odsvirali su jedan izuzetno efektan, pošten i emotivan koncert. Činjenica da je Parni valjak svirao skoro tri sata bez prestanka i da je Aki na bini dao svoj maksimum, ne iznenađuje kada se zna da su oni na sceni više od 35 godina.



Bend je svirao kompozicije koje obuhvataju njihovu celokupnu karijeru. Pisac ovih redova se ponadao da će možda svirati nešto sa prvog albuma ili bar singl “Prevela me mala žednog preko vode”, no za to smo ostali uskraćeni. Šteta!
Zato su tu su bile “Ivana”, ”Nevena”, ”Neda”, ”Uhvati ritam”, ”Jesen u meni”, ”Gledam je dok spava”.
Repertoar se kretao od bržih stvari i power popa, do klasičnih balada po kojima je Valjak i poznat. Reći da je cela Arena disala sa grupom za vreme koncerta, je samo činjenica. Ovo je trebalo doživeti. U parteru, u kome je bio prisutan izuzetno veliki broj mladih ljudi koji su dali sve od sebe da pokažu svoju ljubav prema Parnom valjku, bilo je pakleno. Aki nije skidao osmeh sa lica a i ostali članovi grupe su bili prezadovoljni. Na tribinama, oni malo stariji, bili su na nogama. Čitav koncert publika je pevala sa grupom. “Zagreb ima isti pozivni”, ”Prokleta nedjelja”, ”Suzama se vatre ne gase”, ”U prolazu” su izazivale ovacije u publici, a tek “Vrijeme ljubavi” i “Moja  je pjesma lagana” - tu su i suze pale.  



Naravno da su odsvirane i “Sve miriše na nju”, ”Dodji”, ”Molitva”, “A gdje je ljubav”, ”Mjenjam se” i ”Zastave”.
Efektni su bili dueti sa pevačicom Tinom u pesmama “Lutka za bal” (a la Rolling Stones) i “Dok je tebe”.
Nepregledni hitovi i izuzetno emotivno izvođenje Akija Rahimovskog dovodili su publiku do usijanja. Sav taj mladi svet znao je svaku reč svih pesama napamet -
prosto neverovatno. Slušanje “Radija S” dalo je rezultate, tako da su “Sunčanom stranom”, ”U ljubav vjerujem“ i “Nakon svih godina” pogodile pravo u metu.
Posle dva i po sata grupa se povukla, da bi odmah usledila dva bisa i “Ugasi me“, koju su ostavili za kraj.
Trebalo je izdržati veliku vrućinu, emotivnost i grupe i publike, nakon svih ovih godina, i prepustiti se jednom velikom događaju. U svakon slučaju Beograd je uhvatio ritam!

Fotografije sa koncerta


tekst - slobodan vlaketiĆ
fotografije - nebojŠa mićkoviĆ

 
 

koncerti


Mark Olson
KC GRAD
05.10.10.




Horkestar
Bioskop Rex, Beograd
24.09.10.




DAF
klub Močvara, Zagreb
11.09.10.




Belgrade Beer Fest 2010
3. dan
Ušće
20. avgust




Belgrade Beer Fest 2010
2. dan
Ušće
19. avgust




Belgrade Beer Fest 2010
1. dan
Ušće
18. avgust




BELEF 2010
Pankrti
Beogradska tvrđava
07.08.10.





BELEF 2010
Nova scena
Beogradska tvrđava
01.08.10.