Eyesburn
Sala Amerikana,
Dom omladine Beograda

29. decembar 2012.

31. decembar 2012.

 
 
 
  Sticajem okolnosti dva benda su poslednje subote u 2012. godini imala svoje povratničke koncerte. Smak je posle 20 godina ponovo nastupio u Beogradu dok je Eyesburn posle ponovnog okupljanja održao koncert u Domu omladine. Mi smo bili na ovom drugom.

Povratnički koncert grupe Eyesburn i njihovog vođe i vizionara Nemanje Kojića, poznatijeg kao Hornsman Coyote, u početku nije obećavao ali kako je koncert odmicao utisak je bivao sve bolji. Početak koncerta vidno je kasnio i sudbina nam se smilovala oko 22:20 kada se bend pojavio na bini.



Grupa je počela silovito i grunula odsviravši "Sister", "My Friend" i "Life". Od siline nastupa nastala je opšta histerija koju su članovi grupe još više podgrevali . Činjenica da su obojica gitarista nosili majice koje su bile dokaz da ne dolaze iz reggae priče (Hawkwind i Black Sabbath!), pokazalo se i na koncertu. Takvo "prženje" dugo nisam čuo, uz duge kose i dreadlockse zajedno.
Dakle, Eyesburn prži li prži, ko ima kose maše kosom, ko nema maše nečim drugim a grupa nastavlja sa "Agony", "Society Call", "So Much Trouble" i "Sudden Fall".
Hornsman Coyote pita publiku zašto je tako tiha i kaže da ako dospeju barem do jedne osobe, oni su svoju misiju ispunili.



Naravno, hvatanje vazduha, Coyotea i Vukašina Markovića (tromboni) izmamljuju uzdahe i povremene vriskove lepih devojčica, momci urlaju na koga ili šta (pojma nemam!). Dušan Petrović cedi svoj saxofon, gitaristi su razulareni, ritam sekcija drži sve pod kontrolom, a H.C. peva li peva. "Shine", "Dance", "Hold This Way", pa napokon "Sun" (mmmmm), "Divide". Kod pesme "Mental" H.C. spominje da je ovo nova pesma i da se odnosi na Facebook i posetioce ove društvene mreže, koji ga je uplašio, koliko je ozbiljan a on je mislio da je to samo šala. Eh, okrutni živote!
Opet hvatanje vazduha i pokušaji da se izbegnu kapljice piva koje lete u svim pravcima. Mrdamo telom, mrdamo glavama a H.C. nam saopštava da su oni ovde samo zbog muzike i da je to jedini razlog njihovog postojanja.



"Your Grace"
, "Rocking in the Frontlines", "Bite The Soul", i posebno "Pump It" povećavaju još više adrenalin u publici. Kod "Lyrical" i "All right" dobijam neprijatno kupanje pivom i revoltiran odlazim u zadnje redove, odakle pratim finiš koncerta u toku koga je Eyesburn izveo "Fool Control", "Foundation", "Stark Blind" i "Exodus". Našavši se napolju, otkrio sam da sam privremeno izgubio dobar…sluh, pa sam se dovukao do busa i govorom prstiju kupio kartu za povratak kući. Hvala bogu, sluh mi se sutradan povratio.
Noise anoys! kako rekoše The Buzzcocks, ali ne treba poreći da je ovo bio koncert suludo nabijen energijom i to pozitivnom. O dobro, ipak sledeći put nosim čepove za uši i kabanicu! Vaš ogluveli izveštač S.V.!


tekst - slobodan vlaketić
foto & video - nebojša mićković

 
 

koncerti


Massimo
Sava Centar
26. decembar 2012.




ISP The Next generation
Dom omladine Beograda
15. decembar 2012.




Eva Braun
Dom omladine Beograda
15. decembar 2012.




Darkwood Dub & Bisera V.
Sava Centar
15. decembar 2012.




The Black Keys
Olympiahalle
Minhen
04. decembar 2012.




Mark Lanegan Band
Dom omladine Beograda
21. novembar 2012.




Obojeni program
Dom omladine Beograda
13. oktobar 2012.




Dan Stuart
"Gun Club", Beograd
04. oktobar 2012.