24. januar 2018.

 
 
Presing
Dom kulture Studentski grad
23. januar 2019.

 
  Grupu Presing dugo nisam slušao uživo, a malo sam i zaobišao njihove poslednje radove. To se pokazalo kao moja greška jer su sinoć održali odličan koncert u prilično popunjenoj Velikoj sali Doma kulture Studentski grad.

Moram napomenuti da je ovo bio jedan u nizu besplatnih a odličnih koncerata u dotičnom prostoru i svaka pohvala organizatorima kulturnog programa ove kuće. No, da se vratim na Presing. Grupa je izašla na scenu u obliku seksteta. Pored Zorana Radovića Kize (vokal), Vladimira Krakova Krake (gitara), bili su tu i Ernest Dženanović (bubnjevi) i Dragan Petrović ali ne na saksofonu već na bas gitari!!! Uz njih su bili i saksofonisti Igor Damjanović i Ivan Simić. Nije bilo flautiste Aleksandra Jovana Krstića koji se razboleo.



Nastup je započet pesmama "Devet i po" i "Sve zvezde", koja me je podsetila na jednu pesmu benda DLM. Saksfoni i gitara su bili glasni tako da sam Kizu nešto slabije čuo. On je inače bio mrtav ozbiljan, isposničkog lica, a ruke je držao kao Nosferatu. Guste obrve bacale su senku na njegove očne jabučice. Za razliku od njega Kraka je bio komunikativniji. Najavljivao je i objašnjavao nastanak pojedinih pesama.



Posle "Ona Vreba" odsvirali su odličnu "Buđenje u Šibici" (posvećenu violinisti Paganiniju kojemu se nešto loše desilo. Hmmmm!). Nakon ove pesme sa scene je otišao saksofonista Ivan Simić a grupa je zasvirala pesmu "Marija" sa njihovog trećeg albuma. Sledile su "Paradajz turizam", "Zvona se uklapaju sa Suncem" a na "Promenimo Svemir" Igor Damjanović poteže neki čudni duvački instrument koji proizvodi egzotične zvuke. Objašnjenje je da je to električni saksofon!!! Auh! Maestralno i neočekivano.



Nakon toga i Damjanović odlazi sa scene i ostaje bazična četvorka Kiza /Kraka/Dragan/Ernest. Po Krakinom priznanju sada idu energičnije stvari. Počinju sa pesmom "Šurikeni" i sve oduševljavaju sa starim favoritom "Hej Mačo". Kraka najavljuje "Mamutska Brda" kao prvu napisanu pesmu grupe koja je nastala isto veče čim su se upoznali Kiza i on.



Posle pesme "Zbogom Kamikazo" sa albuma "600 nebo", oni sviraju novi singl "Duhovi su nestali" a spot za ovu numeru od danas se nalazi na njihovom zvaničnom YouTube kanalu. "Povratak u krntiju" je najavljena kao pesma nastala u vreme CD-a "600 nebo" ali nije nikad objavljena. Sad je napokon snimljena i uskoro će biti i njena premijera na YouTube-u.



A onda po Krakinim rečima nešto što svi volimo, "Ritam u kojem stojiš " i "Plastikmen". Kraka objašnjava da je flautista Joca Krstić bolestan pa je zbog toga odsutan sa nastupa. Zatim ide pesma "posvećena jednoj lepoj ženskoj osobi" ("Labudov breg"). Kiza opisuje nastanak pesme "Povorke odgovora" kao "osećaj jeze dok je stajao u Njegoševoj ulici". Sve čudnije i čudnije!!! Svirka je žestoka. Kraka briljira sve vreme a Dragan Petrović "jede" bas. Kakav funk zvuk!!!



Svoj nastup Presing završava pesmama "Mi nismo verni" i "Vodeni robot" posvećenu tipu koji se zove Čaplja koji je prošao kroz iste stvari kao i Kiza. Dakle poučno i informativno. Sumirajući 100 minuta nastupa grupe Presing mogu priznati da sam bio izuzetno zadovoljan onim što sam čuo i obećavam da ću ponovo preslušati ceo njihov opus. Hej Mačo!!!



tekst - slobodan vlaketić
fotografije & video - nebojša mićković

 
 

koncerti


Gile & Magic Bush
Dom omladine Beograda
09.03.2018.




Eva Braun
SubBeerni Centar, Beograd
31.03.2018.




"Hajde sanjaj me, sanjaj"
Sava Centar
10.05.2018.




Yo La Tengo
Dom omladine Beograda
12.05.2018.




Body Count
SKC Beograd
18.06.2018




Bryan Ferry
Štark Arena
07.09.2018.




The Handsome Family
Dom omladine Beograda
17.10.2018.




34. Beogradski Jazz Festival
Dom omladine Beograda / Kombank dvorana
25 - 29. oktobar 2018.




Vasil Bisera Gabi Matija
Kombank dvorana
17.11.2018.




Neno Belan & Fiumens
sviraju pesme grupe Đavoli

Dom omladine Beograd
22.11.2018.




E-Play
Dom omladine Beograda
24.11.2018.




Kralj Čačka
Dom omladine Beograd
01.12.2018




Mando Diao
Hala sportova "Ranko Žeravica"
07.12.2018.




Jinx
Dom omladine Beograda
21.12.2018.