Jazz Portreti - John Coltrane

08. APRIL 2009.

 
 
 
 

U jednon nedavnom intervjuu McCoy Tyner je posvedočio da su on i John Coltrane prva dva jazz muzičara koji su potpisali za Impulse! Bilo je to početkom 1961. i vrlo brzo posle toga ova kuća je za većinu avangarednih free-jazz-era druge generacije postala pravi dom. Coltrane je tada imao 35 godina, važio je za eksperimentatora, ali ne i avangardistu. Sazrevao je uz ploče Charlie Parkera, kao mladić svirao je u orkestru Dizzy Gillespie-a. U glavnu struju je, medjutim uplivao sa onima koji su svoj put tražili izvan harmonskih ograničenja bopa. Član kvinteta Milesa Davisa sa prekidima od 1955. do 1959. ; godine 1957. Thelonious Monk ga je pozvao da zajedno nastupaju u njujorškom klubu Five Spot (na tom mestu je Cecile Taylor već najavio free ekspanziju, a Ornette Coleman ju je nešto kasnije učinio referentnom činjenicom svog vremena).

Posle angažmana sa Monkom o Coltrane-u je počelo da se govori sa respektom; tada je prvi put imao potpunu slobodu u sviranju, mada još uvek u okviru liderove koncepcije – od tada je snimao i vlastitu muziku. Jedna od prelomnih ploča koju je uradio sa Davisom, „Kind Of Blue“, bila je prva u jazz u celosti posvećena israživanju modusa, i to je za Coltrane-a ostala trajna direkcija. Uopšteno se smatra da je punu zrelost dostigao tek 1959. Po potpisivanju za kuću Atlantic – posle albuma „Giant Steps“ postao je jedan od najcenjenijih, a nakon „My Favourite Things“ i jedan od najbolje plaćenih jazz muzičara.

Za manje od dve godine snimio je desetak ploča. Atalantic je do kraja 1961. izdao samo pet, a ostale su ostavljene za povoljniji trenutak i hrabrije izdavače. Album „The Avant-Garde! Na kojem su svirali Ornetteovi saradnici Don Cherry i Billi Higgins objavljen je tek 1966.; publici je taj prvi, oprezni Traneov naklon free-u ostao nepoznat.

Atlantic je oklevao i sa pločom „Africa / Brass“ na kojoj se predstavio i Eric Dolphy, pa je Coltrane jednostavno pokupio trake i odeno ih u Impulse!  Sa njim su krenuli članovi njegovog kvarteta: bubnjar Elvin Jones i pijanist Tyner. Na mestu basiste smenili su se Steve Davis, Reggie Workman i konačno Jimmy Garrison – dolaskom ovog poslednjeg postava se ustalila i ta grupa je potraja pet godina.

U trenutku nastajanja klasičan kvartet su, uz vizionarskog lidera, činili jedan inovativani bubnjar, već dokazan u triju Sonny Rollinsa, i dva mladja muzičara koja su tek počela da stiču afirmaciju. Spoj se pokazao kao srećan: individualne razlike su prosto sagorele u vulkanski intezivnoj kreativnoj klimi koja se stvarala čim bi se četvorka našla zajedno, čak i na probama. Na njihove koncerte su mnogi muzičari dolazili naoštreni da provere novu senzaciju; neki od njih su posle toga odlučili da nastupe profesionalnu karijereu. Njihova vera u sopstvenu muziku pokazala bi se kao bleda u poredjenju sa veličanstvenom predanošću Coltrane-a i drugova. Albumi koje je grupa u gotovo frenetičnom ritmu izbacivala jedan za drugim zbunjujuće su različiti. Na „Ballads“ kvartet ničim ne ugrožava tradiciju, a Coltrane „ ne ukrašava i ne menja mnogo melodiju, ali ubija jednostavno ubija“ (Johny Mitchel), odnosno interpretira niz jazz standarda sa potrebnom emotivnom snagom. „Crescent“, „Transition“ i „Sun Ship“ predstavlja nekoliko modalnih kompozicija, afirmišu politonalnost i silovito su opredeljeni za esperiment. Religiozna svita iz pet stavova „A Love Supreme“ postavlja formalna istraživanja u drugi plan. Coltrane je godinam bio ovisnik o heroinu sve dok se 1957. nije samoizolovao; nekoliko dana proveo je zatvoren u svojoj sobi odbijajući hranu, a onda je izašao definitivno izlečen od navike. „A Love Supreme“ je bila njegova muzička žrtva, zahvala Bogu za preobraćenje. Ova ploča je svojevremeno Coltrane-a učinila slavnim i izvan i izvan jazz krugova, a mnogi su o njemu govorili kao o svecu. Kritičari su takodje pozdravili radove kvarteta, neki čak i sa naglašenim entuzijazmom. Utisak je, medjutim da su pojedine ocene delimično bile uslovljene i strahom:  u odnosu na „New Thing“ kako su muzičari izmedju sebe nazivali nadirući free), eksperimenti kvarteta su izgledali znatno prihvatljivije. Danas se te stvari mere drugačije: jučerašnje radikalne inovacije su slepe ulice ili opšta mesta koja se sreću čak i kod ambicioznijih početnika. Zaista dobri „studenti“ zaobilaze formalne nesuvislosti avangarde „60-ih i pokušavaju da nešto od njegovog smelog inovatorskog duha ugrade u druge kontekste. U tom smislu su albumi klasičnog kvarteta izdržali sud vrenena: na njima su se „iškolovale“ generacije jazzera i mnogi ih još uvek smatraju vrhuncem u ovoj vrsti muzike.

Coltrane se tek sredinom “60-ih značajnije zainteresovao za „New Thing“. Na snimanju albuma „Ascension“ kvartet su pojačali Archie Sheep i nekolicina mladjih muzičara; posle toga su stalni članovi grupe postali tenor saksofonista Pharoah Sanders i bubnjar Rashid Ali. Stari članovi kvarteta su se u takvoj postavi osećali potisnuto. Iz sastva je prvi 1965. istupio Tyner (zamenila ga je Tranerova druga supruga Alice), potom su otišli Jones i Garrison. Coltrane-ov novi, mnogo ekstremniji eksperiment je potrajao sve do njegove smrti 1967. godine. Ocena da je u tom periodu svirao free je diskutabilna: za razliku od Ornettea i njegovih, on nikada nije potpuno napustio harmonijski kompleks. Koncept i ideologija free pokreta afirmišu kolektivno muziciranje. Uporedo sa narastanjem Coltrane-ove grupe, ton njegovog instrumenta je – paradoksalno – postao još upadljivije individualan, a na poslednjim snimanjima sadrži jednu gotovo opipljivu spiritualnu dimenziju. Čini se da za Coltrane-a free nije bio završna stanica, već jedno od sredstava, način da kompletira sopstvenu znatno univerzalniju viziju; tako je podjednako ozbiljno i temeljno pre toga proučavao tradiciju jazza, teoriju muzike, razne religije. Bliski ljudi tvrde da je tokom poslednji godina, već ozbiljno bolestan bio potpuno okupiran jedino tajnom stvaranja. Još kraće – tajnom. Po drugim svedočansvima, okrenuo joj se još nakon svog „preobraćenja“ 1957. i od tada je gledao u nešto što ne umemo da definišemo i što samo pokekad nejasno osećamo. Ako se to prihvati, onda su teorijske, muzičko – istorijske i psihološke analize okačene za Coltrane-ovu ruku; slušalac može da se drži za prst il“ da pogleda tamo gde on pokazuje.

MiĆun RistiĆ

 
 

portret

Joe Bonamassa
Gitarski Heroj Novog Milenijuma
(25.04.2009)

John Martyn
In Memoriam - 1948 - 2009
(24.04.2009)

Enki Bilal
Portret Enesa Bilalovića
(24.04.2009)

John Coltrane
Jazz Portret
(08.04.2009)

 

koncerti

David Guetta
09. Maj 2009.
Beogradska Arena

Macy Gray
24. Maj 2009.
Beogradska Arena

Slipknot
17. Jun 2009.
Beogradska Arena

Simply Red
26. Jun
Beogradska Arena