Mark E. Smith - The Fall

05. avgust 2009.

 
 
 
 

Pre neki dan, neočekivano, obradovala me je vest da nam sledećeg meseca, tačnije 18. septembra, kao hedlajneri prve večeri Jelen Pivo Live Festa stižu mančesterski oriđinali , grupa The Fall.
Imajući u vidu da su prvi i poslednji put nastupali u Beogradu 16.aprila davne nam 1990. godine (u doba Ante Markovića, a pre tragedije koja nas je sve osakatila i zauvek obeležila), još senzacionalnije zvuči vest da su Mark E. Smith i trenutna ekipa koja čini grupu, nagovoreni da dodju ponovo u Beograd.
Znajući kakav je izvanredan koncert grupa pružila te davne godine, kao i činjenicu da od te postavke nema više nikoga osim Marka E. Smitha, sa neskrivenim nestrpljenjem očekujem njihov nastup!

Grupa je nastala 1976. godine  u Prestwichu, Manchester. Jedini član koji je ostao svih ovih 40-tak godina je Mark E. Smith, frontmen grupe. Poznat po svom nezgodnom temperamentu, često je menjao članove grupe, a neki su se vraćali u bend i više puta.
Nepredvidiv i osoben, sa sebi svojstvenim pevačko - revitatorskim glasom i prilično ne komercijalnim teškim zvukom, našao je u Johnu Peelu, čuvenom DJ BBC1 Radija najvećeg obožavaoca, koji je grupu neumorno podržavao. Više od dvadesetak Peel Sessiona se našlo na nosačima zvuka i čak jedan 6-ostruki CD Box je pun snimaka sa ovih snimanja.
Grupa je dugo čekala da joj se objavi prvi EP, a album prvenac izdat je tek 1979. godine. To je klasik grupe Live at Witch Trials. Ni sledeći Dragnet  nimalo ne zaostaje u kvalitetu. Težak zvuk gitara, presečen klavijaturama i recitatorskim pevanjem Marka E.Smitha, nije doneo ni komercijalnost ni popularnost ali je stvorilo bazu fanova koja se polako širila.
Kako su se menjali članovi, tako se i menjao zvuk grupe - Totales Turn, Grotesque (After the Gramme) i singl  “How I Wrote the Elastic Man”  govore u prilog tome.
Menjanje diskografskih kuća takođe je bilo uobičajeno. Zadržavši se duže kod Rough Trade, grupa menja kuću - Kamera records, ali se 1983 ponovo vraća Rough Trade-u.
1983. je značajna zbog dolaska u grupu Brix Smith, Markove žene Amerikanke, koja je svirala drugu gitaru. Njenim dolaskom zvuk grupe dobija na melodičnosti, što je imalo i i komercijalnog efekta.
Kreće serija izvanrednih albuma: Perverted By Language (1983), The Wonderful and Frightening World of the Fall (1984), This Nation‘s Saving Grace (1985), Bend Sinister (1986), The Frenz Experiment (1988), I Am Kurious, Oranj (muzika za baletsku predstavu Michael Clarkea) (1988). Grupi se priključuje nova klavijaturistkinja Marcia Schoefield, a zvuk postaje još prijemčljiviji.
Tu je i serija singlova koji se penju na donji deo Top 40 donoseći bendu veću popularnost (“Mr.Pharmacist”, “Hit the North”, “Victoria”).
Brix napušta Marka i grupu 1989.
1990. grupa izdaje Extricate i 16.04.1990. svira u beogradskom SKC-u. Koncert je oduševljeno primila  prepuna sala  i to se smatra jednim od najboljih koncerata održanih u tom protoru. Mark je tad bio u depresiji i neraspoložen, a posle koncerta lutao je kišovitim ulicama Beograda.
Phonogram Records posle albuma Exticate, objavio je ShiftWork (1991) i Code:Selfish (1992). Više elektronike pojavljuje se na albumima The Infontaimnment Scan (1993), Middle Class Revolt (1994) i Cerebral Caustic (1995) zahvaljujući Daveu Bushu klavijaturisti i programeru.
Brix
se vraća na Cerebral Caustic i ostaje i na sledećem albumu The Light User Syndrome.
Dave Bush
odlazi u bend Elastica a Craig Scanlon, koji je bio 16 godina u The Fall dobija otkaz (što će Mark kasnije jako zažaliti!).
Julia Nagle
dolazi kao klavijaturistkinja i počinje sa svojim uticajem. 1997 godine izlazi album Levitate koji svojim drum and bass zvukom odbija publiku, a grupa se svodi na Smitha i Nagleovu posle katastrofalne turneje po severnoj Americi. Sledećeg dana Mark biva uhapšen zbog napada na Juliu Nagle!
Grupa dolazi k sebi i 1999. izlazi povratnički The Marshall Suite, a sledeće godine The Unutterable. Are You Missing Winner dobija osrednje kritike ali sledeći album The Real New Fall LP (2003) sa novom suprugom i klavijaturistkinjom Ellenom Poulou, bio je pravi pogodak. Interim izlazi 2004. godine.
U Januaru 2005. godine Fall su junaci BBC-jevog dokumentarca “The Wonderful and Frightening World of Mark E. Smith”, a iste godine izlazi box set sa 97 snimaka načinjenih tokom niza godina “BBC 1 John Peel Sessiona”.
Oba projekta, a posebno box set dobijaju izvanredne kritike i odlično su primljeni od publike. Takođe izlazi i album Fall Heads Roll i obrada starog hita grupe The Move “I Can Hear The Grass Grow”. No, idila nije dugo trajala i maltene ceo bend se žestoko svađa sa Markom i napušta američku turneju posle samo 4 održana koncerta. Novi članovi, svi Amerikanci, dovršavaju američku turneju, pa se onde menjaju razne postavke gde teško neko može uopšte da se snađe.
2007 izlazi Reformation Post-TLC, a 2008. Imperial Wax Solvent.
Posle svih ovih dešavanja, koji su obeležili karijeru Mark E. Smitha i brojnih muzičara koji su prošli kroz sastav The Fall, zvučni eksperimenti koji su nastali kao plod zajedničke saradnje, ostavili su traga u zvuku svih bitnijih novih gitaristčki bendova,
od plagijatora do izuzetno uticajnih, britanskih, evropskih, američkih i australijskih grupa – svi se oni pozivaju na izuzetan uticaj grupe  The Fall koji su ostavili na njih.
Pa, 18.09. ove godine i mi ćemo imati mogućnost da se ponovo uverimo u magičnu privlačnost grupe The Fall!

 

Slobodan VlaketiĆ

 
 

portret

Hugh Hopper
In Memoriam - 1945 - 2009
(10.06.2009)

Joe Bonamassa
Gitarski Heroj Novog Milenijuma
(25.04.2009)

John Martyn
In Memoriam - 1948 - 2009
(24.04.2009)

Enki Bilal
Portret Enesa Bilalovića
(24.04.2009)

John Coltrane
Jazz Portret
(08.04.2009)

 

recenzije

Wilco
The Album
(Columbia)

Emotivnost koja izlazi iz Jeff Tweedyjevog glasa glavni je razlog što je ovaj album blizu najboljih radova grupe. Wilco su opet snimili album rušeći ustaljena i stvarajući svoja pravila.

Slobodan Vlaketić